Fototapety

Sklep wędkarski

Produkty dnia
Moskitiera na okno 130x150cm czarna
Moskitiera na okno 130x150cm czarna
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Pawilon namiot ogrodowy 3x3m kremowy
Pawilon namiot ogrodowy 3x3m kremowy
1 049,00 zł
szt.
Kwietnik skrzynie wiszące drewniane zestaw 2 szt.
Kwietnik skrzynie wiszące drewniane zestaw 2 szt.
55,90 zł 41,90 zł
szt.
Toaletka drewniana biała z taboretem  5 szuflad
Toaletka drewniana biała z taboretem 5 szuflad
907,90 zł 783,90 zł
szt.
Kategorie
Wysyłka w
Cena
  • od
    do
Komplet 6 widelcy Bravo Tadar Komplet 6 widelcy Bravo Tadar
Producent: TDRTP
Kod produktu: T5900672758184
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 24,00 zł
szt.
zobacz więcej
Komplet 6 widelczyków Amazon Tadar Komplet 6 widelczyków Amazon Tadar
Producent: TDRTP
Kod produktu: T5900672758825
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 19,00 zł
szt.
zobacz więcej
Widelczyk do ślimaków - dł. 140 mm Hendi Widelczyk do ślimaków - dł. 140 mm Hendi
Producent: Hendi
Kod produktu: H_402221
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 24,00 zł
szt.
zobacz więcej
Widelec paula Tadar Widelec paula Tadar
Producent: TDRTP
Kod produktu: T5907558703917
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 14,00 zł
szt.
zobacz więcej
Widelec sono 1szt. Tadar Widelec sono 1szt. Tadar
Producent: TDRTP
Kod produktu: T5907558709919
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 6,00 zł
szt.
zobacz więcej

Widelce

 

Ważny element nakrycia

 
Istnieje wiele rodzajów widelców, przy czym każdy z nich jest przystosowany do innej potrawy. Zastawa podstawowa przewiduje dwa rodzaje widelców: widelec do dania głównego oraz widelczyk do ciasta. Mniej popularne rodzaje sztućców to między innymi: widelec półmiskowy, który służy do nakładania pieczonego mięsa lub wędlin, widelec do przystawek o nieco mniejszych rozmiarach niż ten do dania głównego, serwingowy widelec do ryb, posiadający cztery, szeroko rozstawione ząbki, a także rzadko spotykane widelczyki do konsumpcji owoców morza takich jak ostrygi czy ślimaki. Najważniejsze i konieczne podczas podawania posiłków są jednak główne sztućce zaliczane do zastawy podstawowej.

 

Savoir - vivre przy stole

 
Stołowy savoir – vivre wymaga, by każdy ze sztućców zajmował odpowiednią pozycję względem talerza i innych naczyń. Miejsce widelca (lub widelców) jest zawsze po lewej stronie talerza. Widelczyk do ciasta natomiast, wraz z łyżeczką deserową układamy powyżej talerza tak, by leżały równolegle do siebie. Nie tylko ułożenie sztućców jest ważne. Sposób posługiwania się nimi jest równie istotny. Podczas obiadu zawsze trzymamy widelec w lewej dłoni. Dotyczy to zdecydowanej większości posiłków. Jedynym wyjątkiem jest ryba, którą można spożywać bez pomocy noża. W takim wypadku możemy spokojnie przełożyć widelec do prawej ręki. Gdy kroimy naszą potrawę, widelec powinien być ułożony wypukłością do góry. Możemy go odwrócić, kiedy jedzenie zmierza już do naszych ust.
 

Komunikacja za pomocą sztućców

 
Powszechnie znany jest także pewien ustalony sposób komunikacji za pomocą widelca i noża. Możemy skutecznie poinformować innych o tym, jakie mamy zamiary wobec naszego dania, jedynie za pomocą sztućców. Skrzyżowanie noża i widelca oznacza, że planujemy za chwilę kontynuować jedzenie i dzięki temu gospodarz wie, że nie powinien jeszcze zabierać naszego talerza. Kiedy zakończymy już spożywanie naszego obiadu, powinniśmy ułożyć widelec i nóż równolegle do siebie, trzonkami zwróconymi w prawą stronę tak, by wskazywały „godzinę siedemnastą”.
 

Klasyczna elegancja

 
Większość proponowanych przez nas wzorów posiada klasyczne, delikatne zdobienia. Bez problemu dopasują się one do wszelkiego rodzaju zastawy i razem będą prezentować się elegancko. Oferujemy zarówno pojedyncze sztuki jak i komplety zawierające 6 widelczyków. Warto zadbać, by wszystkie posiadane przez nas sztućce były zachowane w podobnym stylu i wzajemnie się uzupełniały.
 

Widelec do serwowania mięs

 
W naszej ofercie, pośród zwykłych widelców obiadowych oraz widelczyków deserowych, można znaleźć także bardzo użyteczny widelec do serwowania mięs VARIO TADAR. Jest to wyjątkowo przydatny pomocnik podczas przygotowywania dań mięsnych. Ma wiele różnych zastosowań: pomaga przy krojeniu, sprawdzaniu, czy potrawa jest już gotowa, a także nadziewaniu i transporcie na nasze talerze.