Fototapety

Sklep wędkarski

Producent
Cena
  • od
    do
Maselnica kamionkowa maselniczka  pojemnik na masło owal 0,5l Tadar Maselnica kamionkowa maselniczka pojemnik na masło owal 0,5l Tadar
Producent: Tadar
Kod produktu: T5906841092714
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 47,00 zł
szt.
zobacz więcej
Maselniczka ceramiczna Natural 18 x 12 cm Maselniczka ceramiczna Natural 18 x 12 cm
Producent: Tadar
Kod produktu: T5903313409605
Wysyłka: 2-3 dni
Cena: 41,00 zł
szt.
zobacz więcej
Maselniczka maselnica szklana do masła Tadar Maselniczka maselnica szklana do masła Tadar
Producent: Tadar
Kod produktu: T5907558780161
Wysyłka: 24 godziny
Cena: 18,00 zł
szt.
zobacz więcej
Talerz z pokrywką bunny 19,2 x 19,2 x 17,8 cm Talerz z pokrywką bunny 19,2 x 19,2 x 17,8 cm
Producent: Tadar
Kod produktu: T5903313404396
Wysyłka: 2-3 dni
Cena: 48,00 zł
szt.
zobacz więcej

Maselniczki

 

Masło czy margaryna?

 
Spór o to, czy masło jest zdrowsze od margaryny trwa już wiele lat. Jedni uważają, że margaryna, która nie posiada w swoim składzie cholesterolu i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest zdecydowanie zdrowsza. Zwolennicy masła twierdzą natomiast, że zawiera ono łatwo przyswajalne witaminy A, E i D, a podczas jego produkcji nie trzeba stosować żadnych składników chemicznych. Masło ma też oczywistą przewagę pod względem walorów smakowych. Jak wszystko, w niewielkich ilościach z pewnością nie zaszkodzi.
 

Przechowywanie masła

 
Bardzo istotny jest sposób w jaki przechowujemy nasze smarowidło. Złe przechowywanie masła może narazić je na duży kontakt ze światłem oraz zbyt wysoką temperaturą. Są to czynniki sprzyjające jełczeniu. W maśle, które uległo temu procesowi, powstają substancje toksyczne, które podrażniają przewód pokarmowy a dodatkowo takie masło traci swoje wartości odżywcze. Produkt, który leżał poza lodówką zbyt długo, nie nadaje się do konsumpcji. Ponadto zjełczały tłuszcz utrudnia przyswajanie białka. Nie brzmi to najlepiej, prawda? Odpowiednie przechowywanie masła może nieco opóźnić proces jełczenia i sprawić, że nasze masło dłużej pozostanie świeże. Przy obecnych wygórowanych cenach tego produktu, naprawdę warto zadbać, by się nie marnował.
 

Najlepszy sposób na serwowanie masła

 
Oryginalne opakowanie w postaci papierka lub folii aluminiowej nie jest zbyt wygodne, a w ciepły dzień jego używanie stwarza ryzyko, że masło po prostu z niego wypłynie. Takie opakowanie nie chroni masła przed światłem i powoduje bardzo szybkie jełczenie produktu. Dlatego warto zainwestować w dobrej jakości maselniczkę. Jej pokrywka uchroni masło przed światłem i ciepłem, co znacząco wydłuży okres zdatności do spożycia. Ponadto maselniczka będzie dużo bardziej praktyczna a dodatkowo znacznie poprawi wygląd naszego stołu.
 

Jaką maselniczkę wybrać?

 
Maselniczki    - porcelanowe, ceramiczne, szklane, stalowe i drewniane. Urozmaicone wzornictwo pozwoli każdemu znaleźć coś idealnego dla siebie.
 
Na rynku wybór maselniczek jest bardzo duży. Zarówno w kwestii kolorów, kształtów, jak i materiału, z którego są wykonane możemy cieszyć się naprawdę szeroką ofertą. Maselniczki są najczęściej wykonywane z takich materiałów jak: ceramika, szkło, metal, a także tworzywa sztuczne. Jaką wybrać? Maselniczki kamionkowe najmocniej przykuwają uwagę, ale nie pasują do każdej kuchni. Maselniczki porcelanowe cechują się natomiast wyjątkową prostotą i tzw. klasyczną elegancją. Szklane i metalowe naczynia są równie efektowne. Wszystko zależy od Twoich oczekiwań oraz od tego w jakim stylu jest zachowana reszta Twojej zastawy. Z pewnością uda Ci się znaleźć model, który idealnie wpasuje się w szeregi Twoich naczyń kuchennych.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony